Ontwikkel een app waarmee medewerkers afwijkende situaties rondom het spoor kunnen melden en incidenten kunnen voorkomen.

Challenge info

000000
Dagen Uur Minuten

Deadline: 18 maart 2018
Status: Deadline verlopen
Prijzen(geld): Opdracht

Share challenge

Opdracht

deadline verlopen

Voorkom incidenten op het spoor: ontwikkel een preventie-app!
ProRail zoekt startups die een preventie-app kunnen ontwikkelen waardoor onze medewerkers afwijkende situaties rondom het spoor kunnen melden en incidenten kunnen worden voorkomen.

Introductie
ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland. Samen met vervoerders zetten wij ons 24/7 in om reizigers en goederen veilig en op tijd op hun bestemming te laten komen. Dat gaat al goed, maar kan op sommige punten nog beter. Het spoor (ruim 7000KM)  is namelijk op sommige punten verstoringsgevoelig.

Veel verstoringen ontstaan door derden, denk hierbij aan spoorlopers of vandalisme langs het spoor. Bijvoorbeeld door een spoorloper ontstaat veel vertraging. Treinen moeten voor deze spoorlopers remmen, zo wordt de dienstregeling verstoord en krijgen meerdere treinen vertraging. Alleen al  spoorlopers zorgen ervoor dat er per jaar meer dan 15.000 treinen vertraging oplopen. Hierdoor komen ruim 1,6 miljoen reizigers te laat aan op hun bestemming. Zonde van hun tijd, vind je ook niet? Onze ervaring laat zien dat preventie werkt, daarom zetten wij daarop in!

Zo willen we dit soort taferelen voorkomen:
https://www.youtube.com/watch?v=-f9k9XGNNVM&index=4&list=PLkFXY2Cu42r4NEuCnuQTId66cUvhUbMSK 

We gebruiken bijvoorbeeld al (slim) cameratoezicht en surveillance. Maar, we willen nog een stap extra zetten. ProRail is daarom op zoek naar een app die gebruikt kan worden om al onze medewerkers te mobiliseren voor preventie. We maken op deze manier zelfs van onze kantoormedewerkers ook echte spoorinspecteurs.

Dit willen we op twee manieren realiseren:

 • Medewerkers afwijkende situaties laten melden.
  • We zien graag een functionaliteit waarmee we onze medewerkers (ongevraagd) opvallende situaties kunnen melden. Veel ProRail-medewerkers reizen per trein naar hun werk, onderweg zien zij wellicht afwijkende situaties. We zien graag dat deze medewerkers dit op een laagdrempelige manier kunnen melden. Als onze medewerkers makkelijk kunnen melden dan kunnen we incidenten voorkomen.Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende situaties:
   • Er ligt vuil langs het spoor (denk bijvoorbeeld aan plastic tasjes of blikjes). Deze kunnen in de bovenleiding terrecht komen waardoor vertraging ontstaat.
   • Er zijn veel laaghangde takken op een bepaald punt. Dit ontneemt machinisten het zicht waardoor ze bijvoorbeeld seinen niet kunnen zien. 
   • Er is graffiti langs het spoor gespoten, dit wijst erop dat er wel eens mensen langs het spoor lopen. Dit zorgt voor veel vertraging. Daarnaast halen we beledigende teksten graag erg snel weg.
   • Er staat een hek open, hier kunnen dan bijvoorbeeld dieren of mensen doorheen lopen. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties die we graag voorkomen.
   • Er liggen tegels los op een station. Hierdoor kunnen reizigers zich vervelend blesseren als ze even niet goed uitkijken.
  • We zien ook graag een functionaliteit waarmee we medewerkers gericht kunnen vragen om hun hulp. Bijvoorbeeld door ze te laten controleren of de veiligheidsstickers op perrons nog goed zichtbaar zijn. Of door hen te mobiliseren om te kijken waar aanstootgevende graffiti staat.
 • (Kantoor)medewerkers in onze operatie laten meedoen. ProRail heeft relatief veel medewerkers op kantoor. We zijn op zoek naar een manier om hen te mobiliseren om ‘’buiten’’ mee te doen. Dit kan door ze een dagdeel mee te laten lopen met onze buitendienst. Wat gaan ze dan doen? Bijvoorbeeld flesjes water uitdelen bij gestrande treinen, de jaarlijkse carnavalsoptocht het spoor helpen passeren of voorlichting op scholen geven die in de buurt staan van gevaarlijke overwegen.

Wij willen deze twee verschillende zaken integreren in één app. Wij zijn daarom op zoek naar startups die ons kunnen helpen in het realiseren van een app om het spoor nog beter te maken. Heeft jouw startup reeds een bewezen oplossing die we hiervoor zouden kunnen gebruiken? Of heeft jouw startup de expertise om voor deze uitdaging een mooi en effectieve app te maken? En wil jij bijdragen aan een app waardoor jouw trein minder vaak vertraging heeft? Dan komen wij graag met jou in contact!

Heb je nog behoefte aan extra informatie? Op 22 februari organiseren we een informatie-meeting van 15.00-17.00 uur op ons hoofdkantoor ''de Inktpot'' in Utrecht. Hier kan jij al je vragen stellen. Meld je hiervoor aan via jesper.vanoverdijk@prorail.nl. Kan je niet en wil je toch nog meer informatie? Mailen mag altijd :-) !

NB: Deelname aan de informatie bijeenkomst is geenvereiste voor deelname aan de challenge.

 
Wat is er te winnen?

 • Kans om een opdracht te krijgen om de app te ontwikkelen. Door deze opdracht verbeter je niet alleen de maatschappij, maar kan je ook samenwerken met een groot bedrijf dat de app serieus in gebruik wil gaan nemen.
 • Ondersteuning van ProRail bij het ontwikkelen van de app, zodat we de best mogelijke versie krijgen
 • Onze testgroep staat al trappelend van enthousiasme klaar! Wij bieden jullie dus ook een omgeving om jouw product in te testen. Samen zorgen we ervoor dat de wensen vanuit onze business optimaal aansluiten op de app.

 
Waar zijn we naar op zoek?
Ons doel is om het spoor nog beter te maken en onze kantoormedewerkers nog meer betrokken te maken bij onze ‘’operatie’’: het spoor buiten. Dit willen we doen door enerzijds onze medewerkers meldingen te laten maken van gevaarlijke of opvallende situaties. Anderzijds willen we onze kantoormedewerkers echt laten meedoen met onze buitendienst. Zie de introductie voor voorbeelden! We zijn op zoek naar een app die beide aspecten eenvoudig voor ons faciliteert.

Need:

 • App in overeenstemming bij bovengestelde doelen.
 • Oplossing is snel klaar en implementeerbaar. We zoeken een oplossing die binnen een beperkte testfase getest en bewezen kan worden.
 • App moet zodanig zijn opgezet dat medewerkers de app actief gaan gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door een spelelement toe te voegen of door het persoonlijk maken van de app. We zijn benieuwd naar jullie meest innovatieve ideeën, dus ga vooral lekker los.
 • App moet eenvoudig en intuïtief in gebruik zijn.
 • De data die in de app wordt verzameld moet makkelijk ontsloten kunnen worden. Op deze manier kunnen we deze gebruiken in onze analyses van Big Data.
 • App moet beschikken over een gebruikersdashboard. Bij voorkeur zendt de app de meldingen al gelijk naar de juiste personen binnen ons bedrijf. 

Nice:

 • Oplossing moet makkelijk schaalbaar zijn. In eerste instantie is de doelgroep voor deze app ons eigen medewerkersbestand. Wanneer de app een succes is, dan gaan wij ons hard maken om de app breed te implementeren in de spoorsector. ProRail heeft natuurlijk niet als enige spoorbedrijf hardwerkende en oplettende werknemers.
 • Bij voorkeur kan er tijdens de pitch een werkend prototype worden gedemonstreerd.

 
Waar zijn we nietnaar op zoek?
We zijn niet op zoek naar een oplossing die niet op korte termijn te bouwen, te testen en te implementeren is. Dit is een no go.


Jouw inzending

 • Beschrijving van de app (max 2 A4):  We willen het graag zien! Maak het zo visueel mogelijk.
 • Beschrijving van de pilot (max 1 A4): Geef een korte beschrijving van wat er nodig is om een prototype te maken en/of een pilot op te zetten. Geef ook specifiek aan wat jullie van ons nodig hebben.
 • Korte beschrijving van de startup (max 1 A4). We zijn benieuwd naar het team achter een idee. Dus: stel je even aan ons voor!

NB Startup kan bij pitch bij voorkeur een werkend prototype demonstreren.


Voorwaarden deelname

 • Jouw startup staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
 • Startup kan op korte termijn (planning: in maand april) een test binnen ProRail uitvoeren en een definitief product opleveren.


Timeline Challenge
2 februari 2018: Lancering challenge
22 februari 2018: Informatiebijeenkomst  in de middag (geen verplichting, wel handig)
18 maart 2018: Deadline challenge
26 maart 2018: Bekendmaking welke startups worden uitgenodigd voor een kennismaking en pitch
Eind maart 2018: Pitches (we maken een afspraak)
Begin april 2018: Bekendmaking met welke startup eventueel gestart wordt met ontwikkeling en test app
Begin april 2018: Start ontwikkeling en test app
 


Achtergrond informatie
Eisen aan de ICT:

 • We willen graag een app die gebouwd is voor iOS en Android. ProRail wil de app graag zelf in beheer nemen, daarom is de app bij voorkeur gebouwd in Mendix. Eventueel zijn er nog enkele aanvullende wensen zodat we deze app goed in beheer kunnen nemen.  Samen maken we afspraken en kijken we hoe we dit het beste kunnen inrichten.
 • De app zal moeten voldoen aan de veiligheids- en inbeheernamevoorschriften van ProRail. Zo moeten de app bijvoorbeeld een pincode hebben. Samen maken we afspraken en kijken we hoe we dit het beste kunnen inrichten.
Op donderdag 22 februari hebben wij een informatie-bijeenkomst georganiseerd. Op deze informatie-eenkomst is gebruik gemaakt van een PowerPoint-presentatie. Deze is te downloaden via onderstaande link: Download PowerPoint Informatie-bijeenkomst
 

Behoefte aan nog meer informatie? Let us know! We zijn goed bereikbaar op jesper.vanoverdijk@prorail.nl

Log in of registreer om je vraag te stellen.
Er zijn (nog) geen updates geplaatst.
De deadline is verstreken. Je kunt geen pitch meer uploaden.

Andere challenges

Alle Challenges

Mis nooit een challenge!