Gezocht: creatieve ondernemers die de oude stoelzittingen van NS treinen een hoogwaardig én grootschalig tweede leven kunnen geven.

Challenge info

000000
Dagen Uur Minuten

Deadline: 17 februari 2020
Status: Deadline verlopen
Prijzen(geld): Materialen (gratis grootschalige afname) en prototype budget

Share challenge

Materialen (gratis grootschalige afname) en prototype budget

deadline verlopen

Op dit moment geeft NS haar dubbeldekstreinen een tweede leven door modernisering, waardoor deze trein weer 20 jaar lang reizigers kan vervoeren. Met het hergebruik van materialen in de trein en het hergebruik, hoogwaardige recycling en upcycling van materialen die niet terug de trein in gaan, krijgt nu 98,8% van de trein een tweede leven. Hier zijn we heel trots op, maar we zijn er nog niet. De ambitie is 100% circulaire treinen! 

 

Een deel van deze laatste 1,2% materiaalstroom waarvoor we nog een hoogwaardige toepassing zoeken bestaat uit de zittingen van de stoelen in de trein.

 

Er is gebleken dat treinmaterialen uitermate geschikt zijn om een tweede leven te geven, omdat ze hufterproof en oerdegelijk zijn, zodat ze na 20 of 40 jaar nog een mooie nieuwe toekomst tegemoet kunnen gaan. Daarnaast zijn treinmaterialen heel herkenbaar voor reizigers waardoor dit extra waarde biedt. De treinstoelzittingen zijn bijvoorbeeld al hergebruikt om evenementkrukjes van te maken. 

 

Gezien de grote hoeveelheid is er echter een grootschalige en hoogwaardige toepassing nodig. Daarom zijn we op zoek naar een oplossing om deze stoelzittingen (hoogwaardig) te benutten en ons zo naar 100% circulaire treinen te helpen.
 Waar zijn we naar op zoek?

We zijn op zoek naar creatieve ondernemers die de stoelzittingen een hoogwaardig én grootschalig tweede leven kunnen geven. Uiteraard met een positief effect op het milieu en de menselijke gezondheid. Deel van de uitdaging is de hoeveelheid. Het gaat om een materiaalstroom van zo’n 700kg per week. Hoe meer je daarvan kan benutten hoe beter.


De onderdelen waar het om gaat komen uit het treintype VIRM (Verlengd InterRegio Materieel): een twintig jaar oude dubbeldekker intercity trein. Binnen dit treintype zijn er meerdere varianten, waarbij VIRM-1 op het moment gemoderniseerd wordt en VIRM-2/3 hiervoor op de planning staat.

 

De laatste treinmaterialen die nog niet gerecycled kunnen worden zijn de stoelzittingen, rugkussens en hoofdkussens. Deze bestaan o.a. uit een kunststof-schelp, PU schuim, fireblocker en bekleding (skai of stof). Deze materialen zijn lastig van elkaar te scheiden, waardoor recycling nu niet mogelijk is. De uitdaging is om een nieuwe toepassing als grondstof of halffabricaat te vinden, waardoor deze stoelzittingen en rug- en hoofdkussens alsnog een tweede leven krijgen.  

 

Op de onderstaande foto’s zijn de desbetreffende onderdelen te zien, zowel in de trein als de manier waarop ze uit de trein gehaald worden. De trein rijdt nog rond in de dienstregeling, dus het is mogelijk om de materialen daar te bekijken. Daarnaast worden er ook kijkdagen georganiseerd om de materialen nader te inspecteren met de mogelijkheid tot het afnemen van samples.

 

Stoelen in trein 1e klas (VIRM-1)
Stoelen in trein 2e klas (VIRM-1)
Klapstoelzittingen in container
Stoelzittingen 1e klas in container
Stoelzittingen 1e klas in container
Klapstoel (VIRM-2)Per VIRM-1 bak (rijtuig) is er 2249 kg aan stoelen, banken en klapzittingen wat een bestemming krijgt buiten de trein in het moderniseringsproces. Hiervan is 1949 kg het aluminium frame en kunststof schelp welke gerecycled kunnen worden, en 300 kg zijn de bekledingsdelen die nu niet gerecycled kunnen worden. De bekleding is van kunstleer en fluweel (1e klas) met brandwerend glasvliesdoek en een vulling van micro-veerkern en PU rugschuimrubber (1e klas) of PU schuim (2e klas). 

 

Er worden op het moment ongeveer 2-2,5 bakken per week gedemonteerd. Per bak zijn er 91 tot 97 stoelen 1e en 2e klas stoelen, in wisselende verhoudingen, en 0 tot 8 klapstoelen. Per stam (combinatie van zes bakken) zijn er in totaal 590 stoelen, waarvan 132 1e klas stoelen, 432 2e klas stoelen en 26 klapstoelen.  Er zijn nog 12 stammen met 6 bakken te gaan van het type VIRM-1, hierna is het de beurt aan de VIRM-2/3 treinen. Hierdoor loopt de materiaalstroom de aankomende jaren nog door, naar verwachting tot en met 2025.

 

 

Voor meer informatie zie de detailsheet stoelzittingen (pdf download)

 

De frames van de stoelen kunnen gerecycled worden, maar de stoelzittingen gaan de verbrandingsoven in. Dit komt doordat de materialen van de stoelzitting erg lastig van elkaar te scheiden zijn, en dan met name het schuim en de fireblocker. Door de samenstelling kunnen de delen niet door een conventioneel proces. Daarnaast zijn de stoelbekledingsdelen ook vervuild na lang gebruik in de trein.

 


Hebben jullie een manier om de stoelzittingen (exclusief frame) een tweede leven te geven? Dan ontvangen we graag jullie pitch!
Ook voor thermoharde composieten (wandpanelen en bagagerekken) en stoelbekledingsstoffen zoeken we een nieuwe tweede leven!Pitch & Selectiecriteria
Lever een pitch aan (4 A4 / 12 slides) met daarin de volgend elementen:

 

CIRCULAIRITEIT

 • Hoogwaardigheid van de toepassing
  • Omschrijf in max 1 A4-tje de nieuwe toepassing; dus wat ga je maken van de stoelzittingen en omschrijf kort het logistieke en productieproces. 
  • Naast de omschrijving kan je in de bijlage je ontwerp visueel weergeven. 
 • Grootschaligheid/opschaalbaarheid van de toepassing. 
  • Omschrijf in max een 1 A4-tje het volume dat je wilt afnemen (aantal stoelzittingen). Omschrijf ook je verkoopstrategie en middelen om deze afzet te realiseren.

ENERGIE EN SOCIAAL

 • Naast dat NS volledige circulariteit nastreeft, hebben wij ook de duurzame ambitie om klimaatneutraal en een sociale ondernemer te zijn. Omschrijf in max 1 A4-tje hoe je de nieuwe toepassing en je bedrijfsvoering hieraan bijdraagt.

TEAM

 • Omschrijf in max 1 A4-tje het bedrijf en het team dat de pilot wil gaan realiseren.


 

De pitch mag in vrije vorm worden ingediend (briefvorm, presentatie/slide deck), maar moet als pdf-bestand worden geüpload (max. 30MB). Video’s, voorbeeldwebsites, etc. kunnen daarin worden opgenomen als link. 

Pitches in English are allowed.Heb je nog vragen? Stel ze hier.
Wat we bieden

 • Voor de juiste grootschalige en hoogwaardige toepassing zijn de materialen kosteloos over te nemen
 • De materialen die uit de trein komen zijn van hoogwaardige kwaliteit: ze voldoen aan strenge brandnormen, zijn hufterproof, en gemaakt om lang mee te gaan. 
 • Een (hele) grote en constante materiaalstroom. Het moderniseringstraject is in volle gang. In de aankomende jaren komen wekelijks deze materialen vrij. Per week worden er twee bakken (rijtuigen) met gemiddeld 90 stoelen per bak gemoderniseerd (zie de detailsheet voor specifieke aantallen). Met de modernisering van VIRM-2/3 erbij loopt deze stroom naar verwachting tot en met 2025 door.
 • NS is een bekend merk, en de materialen zijn herkenbaar voor onze 1,2 miljoen dagelijkse treinreizigers.
 • Bij geschiktheid bieden we ons netwerk en bereik aan om afzet en verkoop te stimuleren. 
 • Indien het nieuwe product interessant is voor NS of spooromgeving zal het initiële contact met de desbetreffende collega of stakeholder gefaciliteerd worden.
 • Er is een beperkt budget (€5.000,- totaal) om indien van toepassing het eerste prototype af te nemen.
 • Bij geschiktheid bieden we een vermelding op onze website https://ns.nl/upcycle en een promotieplek op station Utrecht CS.
 • Communicatiemomenten in samenwerking met NS 


Waar zijn we niet naar op zoek?
 • Materialen verwerken op een laagwaardige manier (bijv. storten, verbranden)
 • Projecten met een kleinschalige afname van de onderdelen
 • Projecten die nadelig zijn voor het milieu, veiligheid en/of de gezondheid
 • Producten zonder nut (die alsnog snel in een prullenbak belanden)  
 • Projecten of producten die het imago van NS kunnen schaden


Voorwaarden deelname
 • Ingeschreven bij de KvK.
 • In staat om binnen 2-5 maanden een pilotproject te starten.
 • In staat zijn om de onderdelen zelf op te halen en op te slaan in eigen beheer.
 • Professionele werkhouding.
 • In staat kunnen zijn om naast het bedenken van een fantastisch nieuw product, ook de realisatie en verkoop te kunnen organiseren.


Timeline Challenge
 • 19 december: Lancering challenge
 • 17 februari 17:00: Deadline challenge
 • Uiterlijk 2 maart: Terugkoppeling selectie.
 • Begin maart: Kennismakingsgesprekken / live pitches
 • Q2 2020: Start uitvoering project en afname treinonderdelen.Achtergrondinformatie

Op dit moment geeft NS haar dubbeldekstreinen een tweede leven door modernisering, waardoor deze trein weer 20 jaar lang reizigers kan vervoeren. Een mooie vorm van hergebruik. Dit moderniseren doen we duurzaam en circulair waardoor 86,2% van het treinmateriaal na een grondige opknapbeurt weer terugkomt in de nieuwe trein. Denk hierbij aan het casco, isolatie, deuren, beeldschermen en trappen. 

Van de treinonderdelen die niet teruggeplaatst kunnen worden, krijgt inmiddels zo’n 12,6% een tweede leven buiten de trein. Zo wordt het raamrubber uit onze treinen bijvoorbeeld verwerkt in tegels voor speeltuinen, worden treinvloeren omgetoverd tot tafelvoetbaltafels, komen de treinplafondplaten bij ons op de NS kantoren terug als bureaubladen en worden 40 jaar oude speakers uit de trein omgetoverd tot bluetooth huiskamer speaker.

 

Op dit moment geeft NS haar dubbeldekstreinen een tweede leven door modernisering, waardoor deze trein weer 20 jaar lang reizigers kan vervoeren. Met het hergebruik van materialen in de trein en het hergebruik, hoogwaardige recycling en upcycling van materialen die niet terug de trein in gaan, krijgt nu 98,8% van de trein een tweede leven. Hier zijn we heel trots op, maar we zijn er nog niet. De ambitie is 100% circulaire treinen! 

 

Samen maken wij Nederland bereikbaar. Voor iedereen. NS streeft ernaar een klimaatneutrale, circulaire en inclusieve organisatie te zijn. Om onze circulaire ambitie waar te maken zijn we continue op zoek naar manieren om afval te voorkomen en onze gebruikte materialen een tweede leven te geven.  Dit doen we samen met duurzame ontwerpers en maakbedrijven Voor inspirerende upcycle voorbeelden gemaakt van oude NS producten zie ns.nl/upcycle.

  

Srinivas Sista 03-02-2020reageer
Hi! Is it possible to collect one sample of each type of chair ?

NS 06-02-2020reageer
Dear Srinivas Sista, Thank you for your interest! We are preparing an answer, we'll let you now soon. Kind regards, Spoorlab team

Log in of registreer om je vraag te stellen.
Er zijn (nog) geen updates geplaatst.
De deadline is verstreken. Je kunt geen pitch meer uploaden.

Andere challenges

Alle Challenges

Mis nooit een challenge!