Winnaars ProRail Circulair Design Challenge bekend

30 januari 2019


Woensdagmiddag 16 januari werden de winnaars bekend gemaakt van de ProRail Circular Design Challenge. Zij mogen nu hun ontwerpen uitwerken in een prototype en ontvangen daar elk €7000 voor. In de challenge werd gezocht naar nieuwe producten die ontwikkeld kunnen worden met gebruikt spoormateriaal.

 

De jury selecteerde uit de 39 ontwerpen drie finalisten: Leonie Welling, Rutger Dankelman en Malou ter Horst. Tijdens een goed bezochte werkconferentie #duurzameleiders georganiseerd door ProRail en Rijskwaterstaat kregen de drie genomineerden te horen dat zij alle drie de mogelijkheid krijgen om een prototype te maken van hun ontwerpen. De jury was namelijk erg onder de indruk van de creativieit en de ideeën van de finalisten. 

 

Spoorloper brug

De brug die door Leonie Welling als Spoorloper is gepresenteerd is opgebouwd uit zeer veel spoorse materialen. Sterker nog, de bestaande constructie van spoorstaven met dwarsliggers is eigenlijk als basis genomen voor de brug. Daarmee wordt veel materiaal benut, worden de eigenschappen van de materialen goed gebruikt en hoeft er weinig extra werk en energie in aanpassingen te worden gestoken.

Het ontwerp is hoogwaardig, krachtig en elegant vormgegeven. En na de levensduur van de brug komen materialen weer vrij in het oorspronkelijke vorm. De jury zou het helemaal mooi vinden als deze wandelbruggen een plaats kunnen krijgen in de NS-wandeltochten.

 

"Van infrastructuur tot infrastructuur – een brug uit oude spoormateriaal, voor iedereen die wel eens legaal over het spoor wil lopen" aldus Leonie.





Leonie Welling - WellingArchitects

 


Spails

In SPAILS heeft Rutger Dankelman op een creatieve manier spoorse materialen verwerkt in ontwerpen van speeltoestellen. Daarbij is een minimalistische vorm gekozen die enorm aanspreekt en waarbij maar beperkte bewerkingen en energie nodig zijn. Het zijn fraai vormgegeven toestellen die een unieke plaats verdienen. De jury raadt Rutger wel aan om in het uitwerken van het ontwerp specifiek aandacht te geven aan het veiligheidsaspect. De toestellen moeten uiteraard veilig gebruikt kunnen worden.
 

"Wat we met onze producten willen bereiken is dat wij als mensen meer met elkaar gaan interacteren. Misschien is het ook wel wat voor volwassenen" aldus Rutger.





Rutger Dankelman
 


NoWaste Simplex vloertegel

Ook Malou ter Horst viel in de prijzen met haar ideeën over het hergebruiken van de onbehandelde eikenhouten planken van wisselliggers tot de No Waste Simplex vloertegel. Deze vloertegel wordt gemaakt van 100% gebruikt eiken wisselhout en een plaatmateriaal van 100% natuurlijke hergebruikte vezels.  Het ontwerp laat zien dat met vrijkomend materiaal een mooi en hoogwaardig nieuw product is te realiseren dat echt toegevoegde waarde biedt aan de gebruiker. De uitstraling van het product is ook luxe, waardoor een hoogwaardige markt bereikbaar zou moeten zijn.
 

"Een modulaire, biobased en circulaire, vloer die heel erg lang in de keten kan blijven als tegel en aan het einde van zijn levenscyclus kan fungeren als biomateriaal voor het maken van natuurlijk plaatmateriaal of als biologische voedingsbodem. Er is in dit proces geen downcycle!!" licht Malou toe.





Malou ter Horst - Het Groene Kabinet